En kort krönika.

Vi börjar i Sjörup i mitten på 1700-talet. Vi har då tagit oss tillbaka sju generationer från mig själv räknat. På Nr.10 i Sjörup bor Mårten Simonsson med hustru Boel och barn.
Mårten Simonsson föddes 1722 i Sjörup. Han träffar så småningom Boel Larsdotter som föddes 1726. Han gifter sig med henne och de bosätter sig på nummer 10 i Sjörup.

Detta par utgör en av rötterna i vårt träd.

Dom får fyra barn tillsammans. I husförhörslängden (HFL) från 1777 kan vi läsa att på Nr.10 bor:

Mårten Simonsson 55 år
Boel Larsdotter 51 år
Anders 21 år
Carna 19 år
Anna 11 år
Lars 4 år, alla barnen är födda på Sjörup Nr.10.

På grund av lite luckor i böckerna från dessa år är det osäkert om de fick fler barn. Det är ett, för den tiden, långt hopp mellan Carna och Anna. Likaså mellan Anna och Lars, så det kan tyda på att fler barn blivit födda men avlidit tidigt.

Hur det än förhåller sig med antalet barn, så är det deras yngsta dotter, Anna född 1766, som kommer att bli nästa länk i vår ”ankedja”.

 

År 1786, hittar vi Mårten och Boels dotter Anna Mårtensdotter, som nu bor tillsammans med sin man Nils, i Södra Vallösa på Nr.6. De gifte sig i Sjörup den 24 juli 1785.

Den 3 augusti 1786 får de en dotter, Kjerstina, som vi kommer att följa vidare längre fram eftersom hon är nästa länk i kedjan. Det föds fler barn i ganska rask takt. Den 27 mars 1788 föds sonen Nils, den 27 maj 1790 sonen Per, den 30 augusti 1792 dottern Elna, den 28 februari 1795 dottern Karna och den 16 september 1797 dottern Bengta. Alla barnen föds i S.Vallösa på Nr.6.

Annas man Nils avlider den 9 mars 1799. Hon står plötsligt ensam med sex barn. Anna måste nu lösa sina problem och den 4 april 1800 gifter hon om sig med Anders Fredricsson, född 1768. Huruvida han varit dräng på gården har jag inte kunnat få fram. Han står i alla fall nu skriven på Nr.6  S.Vallösa. Den 5 juli 1800 får de dottern Hanna.

Så småningom, närmare bestämt den 30 november 1808, har Jöns Mårtensson, född i Snårestad 1776 flyttat från Marsvinsholm till Sjörup. Han står i flyttlängden för 1808 skriven som Åbo, d.v.s. lantbrukare, på Nr.13 i Sjörup.

Genom denne Jöns träffar vi på ytterligare en av våra rötter.

Nu är det ju inte så långt mellan S.Vallösa och Sjörup, så på något sätt träffas Jöns Mårtensson och Nils och Annas äldsta dotter Kjerstina. Vänskapen mellan Jöns och Kjerstina fördjupas paret tar ut lysning den 15 januari och gifter sig den 24 februari 1809 i Sjörups kyrka.

Den 4 juli 1810 föder Kjerstina deras första barn, Mårten.

Kort efter denna högtid och glädjestund drabbas de av stor sorg. Deras förstfödde avlider endast 10 månader gammal.  

Jöns och Kjerstina får sitt femte barn, en son som får namnet Mårten, den 29 november 1818. Denne Mårten är den som kommer att bli nästa fäder i vårt rakt nedstigande led.

Mårten växer upp och arbetar på olika gårdar som dräng. Han har blivit förtjust i Karna, en flicka från Katslösa, som han uppvaktar flitigt. Mårten har framgång i sin uppvaktning, för fram på sensommaren upptäcker Karna att hon är gravid. Mårten jobbar då i S.Vallösa och de låter hösten gå och får julhelgen överstökad.

Karna växer om magen och nu börjar det bli knappt om tiden om de ska hinna gifta sig innan barnet anländer. Den 2 februari 1845 lyser det för första gången och den 9 mars ställer de till bröllop och de vigs i Sjörups kyrka.

Karna var höggravid och redan 5 veckor efter bröllopet, den 15 april, föds deras dotter Kjerstina, som antagligen döps efter Mårtens mor.

Karnas föräldrar har börjat bli till åren. Per har blivit 71 år och Sissa 57, så Mårten och Karna flyttar 1845 till Karnas föräldrahem i Katslösa och tar över skötseln av gården. Per och Sissa bor kvar på gården som inhyse.

På våren 1847 är Karna åter gravid. Deras andra barn är på väg. Hon hinner knappt berätta den glada nyheten för Mårten förrän deras dotter Kjerstina avlider den fjärde maj. Sorgen är säkert stor.

Men den femte november 1847 föds deras son Jöns och åter hörs det barnaskrik i stugan i Katslösa. Han kommer att nå vuxen ålder och bli nästa länk i vår ankjedja. Om de människor som tidigare nämnts utgör våra rötter, kan vi säga att Jöns kommer att bilda stammen på vårt träd.

Åren har gått och Jöns har nu blivit 27 år och är verkligen giftasvuxen. Det finns anledning att misstänka att han uppvaktat Ola Olssons dotter Kerstin flitigt under åren och hoppats på att hon en dag ska tacka ja på hans frieri. Kerstin har nyss fyllt 29 år och även för henne är det hög tid om hon vill bli gift innan hon fyller 30.

Jöns visar nu att han menar allvar. Den 5 november 1874 fäster han sig som dräng hos Kerstins far Ola Olsson på Snårestad Nr.38.  Vill han kanske bevisa sin duglighet och få Olas medgivande till giftermål?

Han har framgång och den 5 februari 1875 tar de ut lysning och den 12 mars vigs de i Snårestad kyrka.

Efter giftermålet stannar paret kvar på gården i Snårestad. Jöns har ju fäst sig på ett år och det är inte omöjligt utan att han måste stanna tiden ut trots att han gift sig med dottern.

Inte förrän tjänsteåret är slut, närmare bestämt den 22 oktober 1875, lämnar paret Snårestad och flyttar till Nr.2 Örsjö. De arrenderar stället av Ola Olsson, Kerstins far, som köpte det på exekutiv auktion efter sin far 1865.

Jöns har tydligen måst uppträda mönstergillt för att få sin Kerstin, för de var inte ”tvungna” att gifta sig. Det dröjer faktiskt över två år efter bröllopet innan deras förstfödde anländer. Ett litet gossebarn föds den 22 juli 1877 och döps till Mårten. Han  får ytterligare fem syskon.


Nils, Olof, Mårten, Karolina, Maria och Kristina.

Nu har ett nytt skott slagit ut på vårt stamträd. Mårten kommer att bli en av de nya grenarna på vårt träd som är så djupt och stabilt rotat i den skånska bördiga jorden. Med så goda förutsättningar kommer säkert vårt träd att stå emot de värsta stormar och växa sig både stort och vackert.

Mårten växte upp i Örsjö där han också gick i skolan. Efter skolgången gick han i smedlära. Bland annat avslutade han en hovslagarkurs i Alnarp den 29 april 1901.

Han hade träffat en vacker flicka i Tosterup som hette Augusta som han uppvaktade. Mårten som antagligen var en fullfjädrad smed, kanske med mästarbrev i fickan,  friade till Augusta, som tackade ja. De gifte sig i Tosterup den 31 mars 1902.

Mårten hade antagligen redan skrivit arrendeavtal på smedjan vid Löberöds gods. Redan den 8 april, en vecka efter bröllopet, flyttade de dit.
Det dröjer faktiskt bara några veckor efter bröllopet innan Augusta kan berätta för Mårten den glada nyheten att hon väntar deras första barn.

Kanske trivs Mårten och Augusta inte i Löberöd, kanske anser Mårten att han måste försöka öka sina inkomster på ett annat ställe nu när familjen växer. Han tecknar ett arrendeavtal på Snogeholms smedja med tillträde 1908 i början på året.

Att flytta från Löberöd till Snogeholm är en sträcka på styvt tre mil. Något annat färdmedel än häst och vagn är i det närmaste uteslutet.

De står som avflyttade från Löberöd den 14 januari 1908. Tänk att ge sig iväg med häst och vagn, en resa på tre och en halv mil vid den här årstiden, med tre små barn på två, tre och fem år. Det var ju mitt i vintern! Hur var vädret?

Jag tar kontakt med SMHI i Norrköping för att få klarhet i hur vädret var. Har min morfar utsatt sin familj för en riskabel resa i sträng vinter?

Jag får ett lugnande besked. Från Lunds mätstation finns antecknat att det var lugnt väder den här dagen. Temperaturen var mellan 0 till –2 grader. Det var något molnigt på förmiddagen, men på eftermiddagen klarnade det upp. Möjligen hade man 1-2 cm snötäcke.

Så man fick säkert en behaglig resa till sitt nya hem i Snogeholm.

Tillsammans får Mårten och Augusta fem barn.

Dorothea f 1903, Magnhild f.1905, Albert f.1906, Mauritz f.1910 och Hjalmar f.1911.